Blistav osmeh

Preosetljivost zuba na hladno

Preosetljivost zuba na hladno

Preosetljivost zuba na hladno (hladan vazduh, hladnu vodu, sladoled) je glavni simptom povlačenja desni ili ogoljavanja korenova zuba tzv. recesija.

Ta preosetljivost se doživljava kao oštar, probadajući bol, a pacijenti često, zbog intenzivnog bola, pomisle da imaju kvaran zub.

Zašto nastaje?

Najčešće zbog korišćenja TVRDIH (eng.hard) i SREDNJE TVRDIH (eng.medium) ČETKICA za zube, kao i zbog AGRESIVNE TEHNIKE pranja zuba.

Zbog koronarnijeg pripoja PLIKA i FRENULUMA (nabora sluzokože usana i obraza koji se pripajaju na desni bliže krunici) i u funkciji (žvakanje, govor, smeh) neprekidno stvaraju silu vuče na desni i dovode do njihovog povlačenja.

Zbog ZAGRIŽAJNIH PROBLEMA, napr. kod obrnutog preklopa prednjih zuba (donji sekutić preklapa gornji sekutić) dešava se traumatski kontakt, zub koji je u obrnutom preklopu se „izvaljuje“ iz kosti što je praćeno i povlačenjem desni.

Da li postoji sklonost ka ogoljavanju korenova zuba?

Postoji, češće se viđa kod pacijenata koji imaju DUGA LICA, IZDUŽENE I KRUPNE ZUBE, TANKE DESNI (kroz sluzokožu se provide krvni sudovi, a mogu se i opipati korenovi zuba).

Kako sprečiti?

Korišćenjem mekih (eng.soft) četkica za pranje zuba i adekvatnom tehnikom pranja zuba (pola vlakana četkice postaviti na desni, a drugu polovinu na zub, i lagano, bez snažnog pritiska navlačiti desni na zub). Kako deci prati zube.

Hirurški je potrebno ukloniti koronarnije pripojene plike i frenulume.

Ortodontski je potrebno dovesti zube koji su u obrnutom preklopu u pravilan položaj i odnos.

Recesija povlačenje desni

Kako lečiti?

Kada smo uklonili uzrok, možemo pristupiti saniranju posledice.

Ako se pacijent žali na blagu osetljivost koja mu u datom trenutku ne remeti značajno kvalitet života:

Preporučujemo različite PASTE ZA ZUBE koje se kontinuirano i dugotrajno moraju koristiti da bi došlo do smanjenja osetljivosti.

U ordinaciji se može vršiti premazivanje ogoljenih vratova zuba ZAŠTITNIM GELOVIMA i LAKOVIMA.

Ako se pacijent žali na JAKU OSETLJIVOST koja mu već duže vreme značajno remeti kvalitet života:

Ogoljeni korenovi se mogu prekriti kompozitnim plombama (samo belim plombama ili kod velikih neestetskih recesija koje su u liniji osmeha kombinacijom bele i roze plombe koja imitira boju desni).

Prekrivanje se može uraditi i hirurškim putem, gde se sa pacijentovog nepca uzme parče sluzokože (rana na tom mestu ožiljno zarasta) i taj tkivni isečak se koristi za prekrivanje ogoljenih vratova.