Parodontologija

Parodontologija - Interdentalna cetkica

Parodontopatija je bolest potpornog aparata zuba čiji je uzročnik dentalni plak. Ako se ne leči, vremenom dovodi do gubitka zuba.

Parodontopatija počinje sa zapaljenjem desni koje se najčešće u ustima manifestuje krvarenjem pri pranju zuba ili konzumiranju tvrde hrane.

Zapaljenje desni i početni oblici parodontopatije mogu se, uspostavljanjem pravilne tehnike pranja zuba i izborom adekvatnih sredstava za održavanje oralne higijene, potpuno izlečiti. Sve potrebne savete možete dobiti u Kolmident stomatološkim ordinacijama.

Uklanjanje kamenca (tvrde naslage na zubu) često se smatra kozmetičkom procedurom, ali je to na prvom mestu terapija. Kamenac je po pravilu prekriven dentalnim plakom koji se iz njegovih neravnina ne mogu ukloniti pranjem zuba. Takođe, mehaničkim pritiskom kamenac u desnima remeti cirkulaciju doprinoseći daljem razvoju zapaljenja. S tim u vezi, neophodno je njegovo uklanjanje jednom u 3 meseca.

Ako je zapaljenjski proces uznapredovao u toj meri da je doveo do razaranja kosti i obrazovanja parodontalnih džepova njihovom “kiretažom” možemo zaustaviti dalje napredovanje parodontopatije i zadržati oboljenje u “mirnoj fazi”.

Kada je pacijent u “mirnoj fazi” (odsustvo upale) postojeće džepove odgovarajućom mikrohiruškom tehnikom potpuno uklanjamo ili smanjujemo popunjavanjem sa “veštačkom kosti” (BIO-OSS).

Važno je naglasiti da “veštačka kost” stimuliše organizam na stvaranje nove kosti koja će dovesti do postepenog pomeranja zuba i nastanka traumatskog zagrižaja. Da bismo to predupredili, praksa stomatološke ordinacije Kolmident je da se preostali zubi, nakon perioda od 9 nedelja, mostovima povežu u blok.