Ortodoncija

Ortodoncija - Stomatoloska ordinacija Beograd Kolmident

Osmeh je ukras lica.

Pravilan zubni niz u kome svaki zub ima svoje mesto je estetski prihvatljiv. Nepravilan položaj zuba u zubnom nizu ne samo da ruži osmeh, već celom licu daje utisak nesklada i disharmonije.

Pored estetskog nedostatka, nepravilan položaj zuba i nepravilan zagrižaj mogu da prouzrokuju brojne probleme u regiji lica i vilica.

Ove nepravilnosti onemogućavaju čišćenje i samočišćenje zuba i doprinose nakupljanju dentalnog plaka koji dalje uzrokuje nastanak karijesa i parodontopatije.

Nepravilan zagrižaj dovodi do toga da je potporni aparat pojedinih zuba preopterećen, dok je kod ostalih zuba lišen uobičajene fiziološke stimulacije. Ovakav traumatski zagrižaj može se manifestovati tegobama u predelu donjeviličnog zgloba i mišica glave i vrata.

Ortodontskim aparatima postižemo da se zubi iste vilice dodiruju u kontaktnim tačkama, dok zubi suprotnih vilica ostvaruju kontakt koji podseća na mehanizam “ključ i brava”. Samo ovako poređani zubi omogući će pravilnu funkciju žvakanja sa ravnomernim raspodelom žvačnih sila na potporni aparat svih zuba.

U Kolmident stomatološkim ordinacijama, u saradnji sa specijalistom ortopedije vilica, obezbeđujemo sigurnu i efikasnu ortodontsku terapiju.

U okviru ortodontske terapije primenjuju se mobilni aparati (aktivni pločasti aparati i miofunkcionalni aparati) i fiksni aparati.

Fiksni aparati u svom sastavu imaju različite elemente: bravice, prstenove, lukove, gumice. Bravice se „lepe“ za zube neoštećujući njihove površine, a delovanjem svih elemenata obezbeđuje se precizno pomeranje zuba uz primenu kontrolisane sile.

Idealan uzrast za postavku fiksnog aparata su deca starosti 13 godina kada niču drugi kutnjaci. Za razliku od donje starosne granice, gornja starosna granica za nošenje fiksnog aparata praktično da ne postoji. To je proširilo indikacije za njihovu primenu, pa je često koristimo kod pacijenata u 4 i 5 deceniji života u okviru pretprotetske pripreme.

Timskom saradnjom oralnog hirurga i ortodonta impaktirane stalne zube (zubi koji nikada nisu nikli, već su zarobljeni u kosti) oslobađamo, izvlačimo i postavljamo u zubni niz.

U terapiji ortodontskih nepravilnosti fiksnim aparatima koristimo različite vrste bravica: konvencionalne, samoligirajuće, estetske (kompozitne, keramičke, safirne). Od izbora bravice zavisiće i cena terapije.

Kolmident stomatološke ordinacije izlaze u susret pacijentima jer omogućavaju plaćanje ortodontske terapije na rate.